Daily Quizzes
Mock Tests
Objective Questions with Answer for Quantitative Aptitude - मुफ्त [PDF] डाउनलोड करें

Last updated on Feb 12, 2026

पाईये मात्रात्मक रूझान उत्तर और विस्तृत समाधान के साथ MCQ प्रश्न। इन्हें मुफ्त में डाउनलोड करें मात्रात्मक रूझान MCQ क्विज़ Pdf और अपनी आगामी परीक्षाओं जैसे बैंकिंग, SSC, रेलवे, UPSC, State PSC की तैयारी करें।
Question 1:
Quantitative Aptitude

A man rows to a place 48 km distant and comes back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The speed of the stream is:

1.5 km/h

3.5 km/h

1.8 km/h

1 km/h

एक आदमी 48 किमी दूर एक स्थान पर नाव चलाकर जाता है और 14 घंटे में वापस आता है। वह पाता है कि वह धारा के साथ 4 km की दूरी तय कर सकता है, जबकि उसी समय में धारा के विपरीत वह 3 km की दूरी तय कर सकता है। धारा की चाल ____ है।

1.5 km/h

3.5 km/h

1.8 km/h

1 km/h

View Answer & Solution
Correct Answer: D (1 km/h)
Question 2:
Quantitative Aptitude

A boat racer can row \(21 \dfrac{3}{2}\) km/h in still water. If the speed of river is 12.5 km/hr, it takes him 40 minutes to row to a place and back, how far off is the place ?

\(5 \dfrac{5}{27}\) km

\(5 \dfrac{2}{5}\) km

\(4 \dfrac{5}{27}\) km

\(3 \dfrac{5}{27}\) km

एक बोट रेसर स्थिर जल में \(21 \dfrac{3}{2}\) किमी/घंटा की चाल से बोट चला सकता है। यदि 12.5 किमी / घंटा की चाल से चलने वाली नदी में, उसे एक स्थान तक जाने और वापस आने में 40 मिनट का समय लगता है, तो वह स्थान कितनी दूर है?
 

\(5 \dfrac{5}{27}\) km

\(5 \dfrac{2}{5}\) km

\(4 \dfrac{5}{27}\) km

\(3 \dfrac{5}{27}\) km

View Answer & Solution
Correct Answer: A (\(5 \dfrac{5}{27}\) km)
Question 3:
Quantitative Aptitude

A swimmer swims from a point P against the current for 6 min and then swims back along the current for next 6 min and reaches at a point Q. If the distance between P and Q is 120 m then the speed of the current (in km/h) is:

0.4

0.2

1

0.6

एक तैराक एक बिंदु P से धारा के विपरीत 6 मिनट तक तैरता है और फिर अगले 6 मिनट के लिए धारा के साथ तैरता है और एक बिंदु Q पर पहुँचता है। यदि P और Q के बीच की दूरी 120 m है, तो धारा की चाल km/h में) है।

0.4

0.2

1

0.6

View Answer & Solution
Correct Answer: D (0.6)
SSC CGL S9 SELECTION  BATCH
Question 4:
Quantitative Aptitude

A man can row 10 km/h in still water. When the river is running at a speed of 4.5 km/h, then it takes him 2 h to row to a place and comes back to the initial point. How far is the place (in km) (rounded off to two decimal places)?

5.50

8.98

7.98

6.25

एक आदमी शांत जल में 10 km/h की चाल से नाव चला सकता है । यदि नदी 4.5 km/h की चाल से बह रही है, तो उसे एक स्थान तक जाने और आरंभिक बिन्दु तक वापस आने में 2 घंटे का समय लगता है। वह स्थान कितनी दूरी (km में) पर स्थित है (दो दशमलव स्थान तक पूर्णांकित )?

5.50

8.98

7.98

6.25

View Answer & Solution
Correct Answer: C (7.98)
Question 5:
Quantitative Aptitude

Ankit went to Manali, for river rafting. He rows at the rate of 12 km/h in still water. To cover the same distance, it takes him twice as long to row up as to row down the river. Find the rate of flow of the river.

6 km/h

4 km/h

8 km/h

2 km/h

रिवर राफ्टिंग के लिए अंकित मनाली गया था। वह शांत जल में 12 km/h की चाल से नाव चलाता है। समान दूरी को धारा के अनुकल तय करने में उसे जितना समय लगता है उसकी तुलना में धारा के प्रतिकूल जाने में उसे दोगुना समय लगता है। नदी के प्रवाह की दर ज्ञात कीजिए।

6 km/h

4 km/h

8 km/h

2 km/h

View Answer & Solution
Correct Answer: B (4 km/h)
Question 6:
Quantitative Aptitude

Two boats go downstream in a river at a speed of 35 km/hr and 25 km/hr. The speed of the stream is 4 km/hr. The distance between both boats initially is 60 km. In how much time will they meet if the boats are going downstream?

10 hours

13 hours

6 hours

8 hours

दो नाव एक नदी में धारा के अनुकूल 35 km/hr और 25 km/hr की चाल से चलती हैं। धारा की चाल 4 km/hr है। प्रारंभ में दोनों नावों के बीच की दूरी 60 km है। यदि दोनों नाव धारा के अनुकूल गति कर रही हैं, तो वे एक-दूसरे से कितने समय में मिलेंगी?

10 घंटे

13 घंटे

6 घंटे

8 घंटे

View Answer & Solution
Correct Answer: C (6 hours)C (6 घंटे)
Rajasthan Exams Pass Pro Test Series
Question 7:
Quantitative Aptitude

Ajay can row his boat in still water, at a speed of 11 km/hr. If the speed of the stream is 7 km/hr, how long will it take to a distance of 54 km downstream?

4 hours

2 hours

2.5 hours

3 hours

अजय स्थिर जल में अपनी नाव को 11 km/hr की चाल से चला सकता है। यदि धारा की चाल 7 km/hr है, तो उसे धारा के अनुकूल 54 km की दूरी तय करने में कितना समय लगेगा?

4 घंटे

2 घंटे

2.5 घंटे

3 घंटे

View Answer & Solution
Correct Answer: D (3 hours)D (3 घंटे)
Question 8:
Quantitative Aptitude

A boat running upstream takes 10 hours to cover a certain distance, while it takes 7 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and that of the water current, respectively?

17 : 5

3 : 17

2 : 17

17 : 3

एक नाव धारा की विपरीत दिशा में एक निश्चित दूरी तय करने में 10 घंटे का समय लेती है, जबकि धारा की दिशा में उसी दूरी को तय करने में 7 घंटे का समय लेती है। नाव की चाल और जलधारा की चाल के बीच क्रमशः अनुपात क्या होगा?

17 : 5

3 : 17

2 : 17

17 : 3

View Answer & Solution
Correct Answer: D (17 : 3)
Question 9:
Quantitative Aptitude

A boat can cover 120 km upstream and back in a total of 30 hours, and 25 km upstream and 40 km downstream in a total of 7 hours. How much distance will the boat cover in 16 hours in still water?

200 km

180 km

175 km

225 km

एक नाव द्वारा धारा की विपरीत दिशा में 120 km जाने और वापस आने में कुल 30 घंटे का समय लगता है, और उस नाव को धारा की विपरीत दिशा में 25 km तथा धारा की दिशा में 40 km जाने में कुल 7 घंटे का समय लगता है। वह नाव शांत जल में 16 घंटे में कितनी दूरी तय कर लेगी?

200 km

180 km

175 km

225 km

View Answer & Solution
Correct Answer: A (200 km)
CET Graduation and 12th Foundation 2026
Question 10:
Quantitative Aptitude

The ratio of the speed of a motorboat to that of the current of water is 31 : 6. The motorboat starts from a point and covers a certain distance along the current in 4 h 10 min. Find the time taken by the motorboat to come back to its initial point.

4 h 10 min

5 h 10 min

5 h 50 min

6 h 10 min

एक मोटरबोट की चाल और जल की धारा की चाल का अनुपात 31:6 है। मोटरबोट एक बिंदु से शुरू होती है और 4 घंटे 10 मिनट में धारा के अनुदिश एक निश्चित दूरी तय करती है। मोटरबोट द्वारा अपने प्रारंभिक बिंदु पर वापस आने में लगने वाला समय ज्ञात कीजिए।

4 घंटे 10 मिनट

5 घंटे 10 मिनट

5 घंटे 50 मिनट

6 घंटे 10 मिनट

View Answer & Solution
Correct Answer: D (6 h 10 min)D (6 घंटे 10 मिनट)
Loading more questions...

Enquire Now

Please share a few details to view the answer and solution.

Illustration of two people having a discussion

We're Here for You! Get in Touch with Class24 for All Your Needs!

Disclaimer: Your privacy is important to us. We will not share your information with third parties.