Daily Quizzes
Mock Tests
Objective Questions with Answer for Chemistry - मुफ्त [PDF] डाउनलोड करें

Last updated on Feb 12, 2026

पाईये मात्रात्मक रूझान उत्तर और विस्तृत समाधान के साथ MCQ प्रश्न। इन्हें मुफ्त में डाउनलोड करें मात्रात्मक रूझान MCQ क्विज़ Pdf और अपनी आगामी परीक्षाओं जैसे बैंकिंग, SSC, रेलवे, UPSC, State PSC की तैयारी करें।
Question 1:
Chemistry

Arrange the following in increasing order of dipole moment:

NF₃, H₂S, HI, CHCl₃

HI < NF₃ <H₂S < CHCl₃

H₂S< NF₃ < CHCl₃ < HI

NF₃ < HI<H₂S < CHCl₃

HI < H₂S < NF₃ < CHCl₃

नीचे दिए गए यौगिकों को उनके द्विध्रुव आघूर्ण (dipole moment) के बढ़ते क्रम में व्यवस्थित करें:

NF₃, H₂S, HI, CHCl₃

HI < NF₃ <H₂S < CHCl₃

H₂S< NF₃ < CHCl₃ < HI

NF₃ < HI<H₂S < CHCl₃

HI < H₂S < NF₃ < CHCl₃

View Answer & Solution
Correct Answer: C (NF₃ &lt; HI&lt;H₂S &lt; CHCl₃)
Question 2:
Chemistry

The entropy change for the formation of water vapour from 3.6 gm of liquid water at 100°C will be: (Molar heat of vapourisation of liquid water is 40.85 kJmol⁻¹)

6.08 JK⁻¹

109.5 JK⁻¹

21.89 JK⁻¹

-21.89 JK⁻¹

100°C पर 3.6 ग्राम लिक्विड पानी से वॉटर वेपर बनने में एंट्रॉपी में बदलाव होगा: (लिक्विड पानी के वेपराइज़ेशन की मोलर हीट 40.85 kJmol⁻¹ है)

6.08 JK⁻¹

109.5 JK⁻¹

21.89 JK⁻¹

-21.89 JK⁻¹

View Answer & Solution
Correct Answer: C (21.89 JK⁻&sup1;)
Question 3:
Chemistry

If R can form intramolecular hydrogen bonding & S can form intermolecular hydrogen bond. then correct pKa order is :

 

T> S >R>Q

Q > R > S >T

T >R > S > Q

R > S >T> Q

अगर R इंट्रा-मॉलिक्यूलर हाइड्रोजन बॉन्डिंग बना सकता है और S इंटर-मॉलिक्यूलर हाइड्रोजन बॉन्ड बना सकता है, तो सही pKa क्रम है:

 

T> S >R>Q

Q > R > S >T

T >R > S > Q

R > S >T> Q

View Answer & Solution
Correct Answer: BB (Q &gt; R &gt; S &gt;T)
SSC CGL S9 SELECTION  BATCH
Question 4:
Chemistry

In the electrolysis of CuSO₄ solution, how many grams of Cu are plated out on the cathode in the time that it takes to liberate 5.6 litre of O₂ (g), measured at NTP at the anode?

31.75

14.2

4.32

None of these

CuSO₄ सॉल्यूशन के इलेक्ट्रोलिसिस में, एनोड पर NTP पर 5.6 लीटर O₂ (g) निकलने में जितना समय लगता है, उतने समय में कैथोड पर कितने ग्राम Cu जमा होता है?

31.75

14.2

4.32

इनमें से कोई नहीं

View Answer & Solution
Correct Answer: A (31.75)
Question 5:
Chemistry

Select incorrect option:

गलत विकल्प चुनें:

View Answer & Solution
Correct Answer: A
Question 6:
Chemistry

Which of the following liquid pair does not show contraction in volume on mixing-

CHCl₃ +CH₃COCH₃

H₂O + HCl

H₂O + HNO₃

H₂O + C₂H₅OH

इनमें से कौन-सा लिक्विड पेयर मिलाने पर वॉल्यूम में कमी नहीं दिखाता है-

CHCl₃ +CH₃COCH₃

H₂O + HCl

H₂O + HNO₃

H₂O + C₂H₅OH

View Answer & Solution
Correct Answer: D (H₂O + C₂H₅OH)
Rajasthan Exams Pass Pro Test Series
Question 7:
Chemistry

Which of following reaction(s) produce Saytzeff product as a major product :

इनमें से कौन-सी अभिक्रिया (अभिक्रियाएँ) मुख्य उत्पाद के रूप में सेट्ज़ेफ़ (Saytzeff) उत्पाद बनाती है/हैं:

View Answer & Solution
Correct Answer: B
Question 8:
Chemistry

Observe the following four solutions :

P: 10 ml, 0.1 M NaOH + 5ml, 0.1 M HCI

Q: 10 ml, 0.1 M NaOH + 15ml, 0.1 M CH₃COOH

R: 10 ml, 0.1 M NH₃ + 10ml, 0.1 M NH₄Cl

S: 10 ml, 0.05 M NaF + 5ml, 0.1 M HF

Which of above solutions act as buffer

P and Q only

R and S only

P, R, S only

Q, R, S only

नीचे दिए गए चार घोलों को देखें:

P: 10 ml, 0.1 M NaOH + 5ml, 0.1 M HCI

Q: 10 ml, 0.1 M NaOH + 15ml, 0.1 M CH₃COOH

R: 10 ml, 0.1 M NH₃ + 10ml, 0.1 M NH₄Cl

S: 10 ml, 0.05 M NaF + 5ml, 0.1 M HF

ऊपर दिए गए घोलों में से कौन-से बफ़र की तरह काम करते हैं?

सिर्फ़ P और Q

सिर्फ़ R और S

सिर्फ़ P, R, S

सिर्फ़ Q, R, S

View Answer & Solution
Correct Answer: D (Q, R, S only)D (सिर्फ़ Q, R, S)
Question 9:
Chemistry

Which of the following reaction is not correctly matched with their major product?

\(\mathrm{CH}_2 \mathrm{CHCHCH}_2 \mathrm{CN} \xrightarrow[(\text { ii }) \mathrm{H}_2 \mathrm{O}]{\left(\text { i) } \mathrm{AlH}(\mathrm{i}-\mathrm{Bu})_2\right.}-\mathrm{CH}_2 \mathrm{CHCHCH}_2 \mathrm{CHO} \)

\(\mathrm{CH}_2 \mathrm{CH}_2 \mathrm{CN} \xrightarrow[\text { (ii) } \mathrm{H}_2 \mathrm{O} / \mathrm{H} \ominus]{\text { (i) } \mathrm{SnCl}_2 / \mathrm{HCl}} \mathrm{CH}_2 \mathrm{CH}_2 \mathrm{CHO} \)

\(\mathrm{CH}_2 \mathrm{CH}_2 \mathrm{COCl}+\left(\mathrm{CH}_3\right)_2, \mathrm{Cd} \rightarrow \mathrm{CH}_3 \mathrm{COCH}_3+\mathrm{CdCl}_2 \)

\(\mathrm{C}_2 \mathrm{H}_2 \mathrm{COCH}_3 \xrightarrow{\mathrm{NaOCl}} \mathrm{C}_2 \mathrm{H}_5 \mathrm{COO}^{-} \mathrm{Na}^{+}+\mathrm{CHCl}_3\)

निम्नलिखित में से कौन सी प्रतिक्रिया उनके प्रमुख उत्पाद से सही ढंग से मेल नहीं खाती है?

\( \mathrm{CH}_2 \mathrm{CHCHCH}_2 \mathrm{CN} \xrightarrow[(\text { ii }) \mathrm{H}_2 \mathrm{O}]{\left(\text { i) } \mathrm{AlH}(\mathrm{i}-\mathrm{Bu})_2\right.}-\mathrm{CH}_2 \mathrm{CHCHCH}_2 \mathrm{CHO} \)

\(\mathrm{CH}_2 \mathrm{CH}_2 \mathrm{CN} \xrightarrow[\text { (ii) } \mathrm{H}_2 \mathrm{O} / \mathrm{H} \ominus]{\text { (i) } \mathrm{SnCl}_2 / \mathrm{HCl}} \mathrm{CH}_2 \mathrm{CH}_2 \mathrm{CHO} \)

\(\mathrm{CH}_2 \mathrm{CH}_2 \mathrm{COCl}+\left(\mathrm{CH}_3\right)_2, \mathrm{Cd} \rightarrow \mathrm{CH}_3 \mathrm{COCH}_3+\mathrm{CdCl}_2 \)

\(\mathrm{C}_2 \mathrm{H}_2 \mathrm{COCH}_3 \xrightarrow{\mathrm{NaOCl}} \mathrm{C}_2 \mathrm{H}_5 \mathrm{COO}^{-} \mathrm{Na}^{+}+\mathrm{CHCl}_3\)

View Answer & Solution
Correct Answer: C (\(\mathrm{CH}_2 \mathrm{CH}_2 \mathrm{COCl}+\left(\mathrm{CH}_3\right)_2, \mathrm{Cd} \rightarrow \mathrm{CH}_3 \mathrm{COCH}_3+\mathrm{CdCl}_2 \))C (\(\mathrm{CH}_2 \mathrm{CH}_2 \mathrm{COCl}+\left(\mathrm{CH}_3\right)_2, \mathrm{Cd} \rightarrow \mathrm{CH}_3 \mathrm{COCH}_3+\mathrm{CdCl}_2 \))
CET Graduation and 12th Foundation 2026
Question 10:
Chemistry

Which of the following arrangement does not represent correct increasing order of the property stated against it? 

Sc Ti V Cr: Highest possible oxidation number

Ti V Cr Mn: Melting point

Cu Ni Co Fe: Paramagnetic behaviour

Mn Fe Co:E°(M²⁺/M)standard reduction potential

इनमें से कौन-सा क्रम, उसके सामने बताई गई प्रॉपर्टी के सही बढ़ते क्रम को नहीं दिखाता है?

Sc Ti V Cr: सबसे ज़्यादा ऑक्सीडेशन नंबर

Ti V Cr Mn: गलनांक (melting point)

Cu Ni Co Fe: पैरामैग्नेटिक व्यवहार

Mn Fe Co: E°(M²⁺/M) स्टैंडर्ड रिडक्शन पोटेंशियल

View Answer & Solution
Correct Answer: B (Ti V Cr Mn: Melting point)B (Ti V Cr Mn: गलनांक (melting point))
Loading more questions...

Enquire Now

Please share a few details to view the answer and solution.

Illustration of two people having a discussion

We're Here for You! Get in Touch with Class24 for All Your Needs!

Disclaimer: Your privacy is important to us. We will not share your information with third parties.