Daily Quizzes
Mock Tests
Objective Questions with Answer for Physics - मुफ्त [PDF] डाउनलोड करें

Last updated on Feb 12, 2026

पाईये मात्रात्मक रूझान उत्तर और विस्तृत समाधान के साथ MCQ प्रश्न। इन्हें मुफ्त में डाउनलोड करें मात्रात्मक रूझान MCQ क्विज़ Pdf और अपनी आगामी परीक्षाओं जैसे बैंकिंग, SSC, रेलवे, UPSC, State PSC की तैयारी करें।
Question 1:
Physics

A rod CD of thermal resistance 10.0 W/m×K is joined at the middle of an identical rod AB as shown in figure. The end A, B and D are maintained at 200°C, 100°C and 125°C, respectively. The heat current in CD is P W. The value of P is _______.

A rod CD of thermal resistance 10.0 KW^–1 is joined at the middle of an identical rod AB as shown in figure, - Sarthaks eConnect | Largest Online Education Community

5

2

3

6

10.0 W/m×K थर्मल रेजिस्टेंस वाली एक रॉड CD को, चित्र में दिखाए अनुसार, एक जैसी रॉड AB के बीच में जोड़ा गया है। सिरों A, B और D का तापमान क्रमशः 200°C, 100°C और 125°C बनाए रखा गया है। CD में हीट करंट P W है। P का मान _______ है।

A rod CD of thermal resistance 10.0 KW^–1 is joined at the middle of an identical rod AB as shown in figure, - Sarthaks eConnect | Largest Online Education Community

5

2

3

6

View Answer & Solution
Correct Answer: B (2)
Question 2:
Physics

Three identical spheres each of mass m are placed at the corners of a right angled triangle with mutually perpendicular sides equal to 2m each. Taking point of intersection of these two sides as origin, the magnitude of position vector of the centre of mass of the system is \(\dfrac{4 \sqrt{2}}{x}\) where the value of x is ________. 

5

4

6

3

m द्रव्यमान वाले तीन एक जैसे गोले एक समकोण त्रिभुज के कोनों पर रखे गए हैं, जिसकी एक-दूसरे के लंबवत भुजाओं की लंबाई 2m है। इन दोनों भुजाओं के कटान बिंदु को मूल बिंदु (ऑरिजिन) मानते हुए, सिस्टम के द्रव्यमान केंद्र (सेंटर ऑफ़ मास) के स्थिति सदिश (पोजीशन वेक्टर) का परिमाण \dfrac{4 \sqrt{2}}{x} है, जहाँ x का मान ________ है।

5

4

6

3

View Answer & Solution
Correct Answer: C (6)
Question 3:
Physics

A particle initially at rest starts moving from reference point x = 0 along X-axis, with velocity v that varies as, \(\mathrm{v}=2 \sqrt{\mathrm{x}} \mathrm{~ms}^{-1}\) . The acceleration of the particle is _______ ms ⁻ ².

3

4

2

6

शुरू में स्थिर एक कण, रेफरेंस पॉइंट x = 0 से X-एक्सिस के साथ v वेग से चलना शुरू करता है, जो इस तरह बदलता है: \(\mathrm{v}=2 \sqrt{\mathrm{x}} \mathrm{~ms}^{-1}\) I कण का त्वरण _______ ms⁻² है।

3

4

2

6

View Answer & Solution
Correct Answer: C (2)
SSC CGL S9 SELECTION  BATCH
Question 4:
Physics

An alpha-particle of mass m suffers 1- dimensional elastic collision with a nucleus at rest of unknown mass. It is scattered directly backwards losing, 64% of its initial kinetic energy. The mass of the nucleus is ⌷ × m. Then find.

2

6

4

5

m द्रव्यमान का एक अल्फा-कण, अज्ञात द्रव्यमान वाले और स्थिर न्यूक्लियस के साथ 1-आयामी इलास्टिक टक्कर करता है। यह सीधे पीछे की ओर बिखरता है और अपनी शुरुआती काइनेटिक एनर्जी का 64% खो देता है। न्यूक्लियस का द्रव्यमान ⌷ × m है। तो पता करें।

2

6

4

5

View Answer & Solution
Correct Answer: C (4)
Question 5:
Physics

4 moles of H₂ at 500 K is mixed with 2 moles of He at 400K. The mixture attains a temperature T and volume V. Now the mixture is compressed adiabatically to a volume

V' and temperature T'. If \(\dfrac{\mathrm{T}^{\prime}}{\mathrm{T}}=\left(\dfrac{\mathrm{V}}{\mathrm{~V}^{\prime}}\right)^{\mathrm{n}} \), find the value of 26n.

8

10

14

12

500 K पर H₂ के 4 मोल को 400 K पर He के 2 मोल के साथ मिलाया जाता है। मिश्रण का तापमान T और आयतन V हो जाता है। अब मिश्रण को एडियाबेटिक रूप से V' आयतन और T' तापमान तक कंप्रेस किया जाता है। यदि \(\dfrac{\mathrm{T}^{\prime}}{\mathrm{T}}=\left(\dfrac{\mathrm{V}}{\mathrm{~V}^{\prime}}\right)^{\mathrm{n}}\) है, तो 26n का मान ज्ञात कीजिए।

8

10

14

12

View Answer & Solution
Correct Answer: D (12)
Question 6:
Physics

A sinusoidal voltage V(t) = 50sin (500t) is applied across a pure inductance of L = 0.02H The current through the coil is

5 cos(500t)

– 5 cos(500t)

5 sin(500t)

– 5 sin(500t)

L = 0.02H के शुद्ध इंडक्टेंस पर एक साइनसोइडल वोल्टेज V(t) = 50sin (500t) लगाया जाता है। कॉइल से बहने वाली धारा है

5 cos(500t)

– 5 cos(500t)

5 sin(500t)

– 5 sin(500t)

View Answer & Solution
Correct Answer: B (– 5 cos(500t))
Rajasthan Exams Pass Pro Test Series
Question 7:
Physics

When a metal surface is illuminated by light of wavelength λ the stopping potential is 8V. When the same surface is illuminated by light of wavelength 3λ, stopping potential is 2V. The threshold wavelength for this surface is-

4.5λ

जब किसी धातु की सतह पर λ तरंगदैर्घ्य (wavelength) वाला प्रकाश डाला जाता है, तो स्टॉपिंग पोटेंशियल 8V होता है। जब उसी सतह पर 3λ तरंगदैर्घ्य वाला प्रकाश डाला जाता है, तो स्टॉपिंग पोटेंशियल 2V होता है। इस सतह के लिए थ्रेशोल्ड तरंगदैर्घ्य (threshold wavelength) है-

4.5λ

View Answer & Solution
Correct Answer: A (9λ)
Question 8:
Physics

In Young's double slit experiment, light from two identical sources are superimposing on a screen. The path difference between the two lights reaching at a point on the screen is \(\dfrac{3 \lambda}{4}\). The ratio of intensity of fringe at this point with respect to the maximum intensity of the fringe is

\(\dfrac{3}{4}\)

\(\dfrac{1}{3}\)

\(\dfrac{1}{2}\)

\(\dfrac{1}{4} \)

यंग के डबल स्लिट प्रयोग में, दो एक जैसे स्रोतों से आने वाली रोशनी एक स्क्रीन पर सुपरइम्पोज़ (एक-दूसरे पर अध्यारोपित) हो रही है। स्क्रीन पर किसी बिंदु पर पहुँचने वाली दोनों प्रकाश तरंगों के बीच पथ का अंतर (path difference) \(\dfrac{3 \lambda}{4}\) है। इस बिंदु पर फ्रिंज की तीव्रता और फ्रिंज की अधिकतम तीव्रता का अनुपात है:

\(\dfrac{3}{4}\)

\(\dfrac{1}{3}\)

\(\dfrac{1}{2}\)

\(\dfrac{1}{4}\)

View Answer & Solution
Correct Answer: C (\(\dfrac{1}{2}\))
Question 9:
Physics

 An alternating voltage V(t) = 220 sin 50πt volt is applied to a purely resistive load of 50Ω. The time taken for the current to rise from half of the peak value to the peak value is

2.2 ms

5 ms

7.2 ms

6.6 ms

50Ω के पूरी तरह से रेजिस्टिव लोड पर एक अल्टरनेटिंग वोल्टेज V(t) = 220 sin 50πt वोल्ट लगाया जाता है। करंट को पीक वैल्यू के आधे से पीक वैल्यू तक बढ़ने में कितना समय लगेगा?

2.2 ms

5 ms

7.2 ms

6.6 ms

View Answer & Solution
Correct Answer: D (6.6 ms)
CET Graduation and 12th Foundation 2026
Question 10:
Physics

 An alternating voltage V(t) = 220 sin 50πt volt is applied to a purely resistive load of 50Ω. The time taken for the current to rise from half of the peak value to the peak value is

2.2 ms

5 ms

7.2 ms

6.6 ms

50Ω के पूरी तरह से रेजिस्टिव लोड पर एक अल्टरनेटिंग वोल्टेज V(t) = 220 sin 50πt वोल्ट लगाया जाता है। करंट को पीक वैल्यू के आधे से पीक वैल्यू तक बढ़ने में कितना समय लगेगा?

2.2 ms

5 ms

7.2 ms

6.6 ms

View Answer & Solution
Correct Answer: D (6.6 ms)
Loading more questions...

Enquire Now

Please share a few details to view the answer and solution.

Illustration of two people having a discussion

We're Here for You! Get in Touch with Class24 for All Your Needs!

Disclaimer: Your privacy is important to us. We will not share your information with third parties.