Oneliner questions on Folk Festivals in India

logo class24
Class24
Folk Festivals in India

There are many folk festivals in India such as Brahmotsavam, losar, etc. In this article, we have shared a few questions on Folk Festivals in India, which will help you to memorize the important regional and folk festivals in an efficient way. Let’s have a look on ‘Oneliner questions on Folk Festivals in India’.

Oneliner questions on Folk Festivals in India

1. Which state celebrated Brahmotsavam for nine days during the months of September – October?

Ans: Andhra Pradesh


2. Which state celebrates the Losar Festival?

Ans: Arunachal Pradesh 


3. The spring festival of Bohaag Bihu or Rongali Bihu ushers in the New Year in the State of _________.

Ans: Assam


4. Bathukamma is a Famous Festival of:

Ans: Telangana


5. Lai Haraoba is a ritualistic festival of:

Ans: Tripura


6. Chapchar Kut Festival is celebrated in:

Ans: Mizoram


7. Sangai and Shirui Lily are the famous festivals of:

Ans: Manipur

8. Madhavpur Mela is observed in:

Ans: Gujarat


9. The Famous Kala Ghoda Arts Festival is celebrated in:

Ans: Mumbai


10. Flamingo Festival is organised in which State?

Ans: Andhra Pradesh


11. The Desert Festival, an annual event in Rajasthan that displays local folk arts and culture, aerobatics, camel races, is held at

Ans: Jaisalmer


12. Ahatguri in Assam is famous for –

Ans: Buffalo fighting


13. Kambala is a traditional buffalo race held in the State of ____________.

Ans: Karnataka


14. Which state hosts the annual Surajkund crafts fair?

Ans: Haryana


15. Atla Taddi is a festival of which State?

Ans: Andhra Pradesh


16. Sonepur, the venue of one of the largest cattle fairs is located in which of the following states?

Ans: Bihar


17. With which festival, Jallikattu is associated?

Ans: Pongal


18. Which city is famous for Bali Jatra festival?

Ans: Cuttack


19. Who introduced the famous Persian festival of Nauroj in India?

Ans: Balban


20. Gochi Festival is celebrates in _______.

Ans: Himachal Pradesh 


21. Gugga Naumi is celebrated in which state of India?

Ans: Haryana


22. Lokrang festival is celebrated in which state of India?

Ans: Madhya Pradesh


23. Yaoshang celebrates in which state?

Ans: Manipur


24. Raja Parba is celebrates in _______ .

Ans: Odisha


25. Bonalu is celebrates in _______.

Ans: Telangana


26. Kharchi Puja celebrates in _______.

Ans: Tripura


27. Nabanna is observed in ______.

Ans: West Bengal


28. Ambubachi festival is organized by which temple?

Ans: Kamakhya Temple, Assam


29. The Hemis festival is celebrated in the state/union territory of _________.

Ans: Ladakh


30. “Thai Poosam”, a religious festival celebrated in which Indian State?

Ans: Tamil Nadu


31. Baneshwar Fair is organized by which temple of Rajasthan?

Ans: Dungarpur Mahadev Temple, Rajasthan


32. Gangasagar Fair is held annually in which Indian state?

Ans: Rajasthan


33. Pushkar Fair is organized in which Indian state?

Ans: Rajasthan


34. Nauchandi Fair, an annual fair is held in which Indian city?

Ans: Meerut, Uttar Pradesh


35. Thrissur Pooram is organized by which Kerala's temple?

Ans: Vadakkunnathan Temple


36. In which four cities, was the Kumbh Mela held in once in 12 years?

Ans: Allahabad, Haridwar, Ujjain and Nashik


37.  Who is credited with starting Ganesh Chaturthi as a public festival?

Ans:  Bal Gangadhar Tilak


38. The International Kite Festival in Gujarat is held in the month of ____________.

Ans: January


39. "Nua Khai - a harvest festival" is mainly celebrated in which Indian state?

Ans: Odisha


40. Hornbill festival is celebrated in which Indian state?

Ans: Nagaland


41. In which state of India is the Moatsu festival celebrated?

Ans: Nagaland


42. Khasi Festival, Wangala Festival, and Ranikor are famous festivals of which Indian state?

Ans: Meghalaya


43. Which Indian state has the famous Nabakalebara festival?

Ans: Odisha


 

Chat With Us