ICC World Cup 2023: GK MCQ, Important Questions

logo class24
Class24
Best Online Coaching Platform

The 13th edition quadrennial One Day International (ODI) cricket tournament of the ICC World Cup 2023 was organized in India from 5 October to 19 November 2023. The ICC World Cup Final 2023 was held in Narendra Modi Stadium, Ahmedabad, Gujarat, between India and Australia, which was won by the Australian Cricket Team by 6 wickets. In the final, India set the target of 240 for Australia, but team Australia chased the target of 240 successfully and won the match for the sixth time. In this article, we will discuss the ICC World Cup 2023 highlights, winners, and GK MCQ, Important Questions.

ICC World Cup 2023: GK MCQ, Important Questions

ICC World Cup 2023: Key Details

Key Details of ICC World Cup 2023

Event

Men’s World Cup 2023

Edition

13th

Date

5th October 2023 – 19th November 2023

Format

One Day International (ODI)

Host Country

India

Final Match

Narendra Modi Stadium, Ahmedabad

Total Team

10

Total Matches

48

Tournament Format

Round-Robin and Knockout

Mascot

‘Blaze’ and ‘Tonk’

Theme Song

Dil Jashn Bole

Brand Ambassador

Shahrukh Khan

Winner

Australia

Runner-up

India

Winner Prize Money

$4 million

Runner-up Prize Money

$2 million

ICC World Cup 2023: Winners

ICC World Cup 2023 Winners

Player of the Tournament

Virat Kohli

Man of the Match

Travin Head

Most Runs

Virat Kohli (765 runs)

Most Wickets

Mohammed Shami (24)

ICC World Cup 2023: Venue

Stadium

Location

Narendra Modi Stadium

Ahmedabad

M. Chinnaswamy Stadium

Bangalore

M. A. Chidambaram Stadium

Chennai

Arun Jaitley Stadium

Delhi

HPCA Stadium

Dharamshala

Rajiv Gandhi International Cricket Stadium

Hyderabad

Eden Gardens

Kolkata

BRSABV Ekana Cricket Stadium

Lucknow

Wankhede Stadium

Mumbai

Maharashtra Cricket Association Stadium

Pune

ICC World Cup 2023: GK Quiz & Important Questions

1.  Who was the highest run scorer in World Cup 2023?

A. Virat Kohli

B. Quinton de Kock

C. Rohit Sharma

D. Rachin Ravindra

Ans. A.

The correct answer is 'Virat Kohli'.

Virat Kohli has won the top run-scorer title in the World Cup 2023 final, after making a total of 765 runs.


2. Who among the following has taken the highest wickets in the World Cup 2023?

A. Adam Zampa

B. Shaheen Afridi

C. Mohammed Shami

D. Dilshan Madushanka

Ans: C.

The correct answer is 'Mohammed Shami'.

Mohammed Shami has emerged as the leading wicket-taker after securing 24 wickets in 7 matches during the 2023 World Cup.

He also took 7 wickets in India-New Zealand Match.


3. Which of the following cricketer holds the record for the most sixes in the ICC Cricket World Cup 2023, hosted by India?

A. David Warner

B. Rohit Sharma

C. Glenn Maxwell

D. Shreyas Iyer

Ans: B.

The correct answer is 'Rohit Sharma'.

Rohit Sharma hit a total of 31 sixes and holds the record for the highest number of sixes in the ICC Cricket World Cup 2023.


4. Which of the following cricketer holds the record for the most fours in the ICC Cricket World Cup 2023?

A. Rohit Sharma

B. Quinton de Kock

C. Virat Kohli

D. Rachin Ravindra

Ans: C.

The correct answer is 'Virat Kohli'.

With 68 fours, Virat Kohli holds the record for the most fours in the ICC Cricket World Cup 2023.


5. In the ICC World Cup 2023, team Australia won the final by _________ wickets.

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

Ans: C

The correct answer is '6'.

Australian Cricket Team won the final of the ICC Cricket World Cup 2023 by six wickets.

Australia emerged as the ICC Cricket World Cup champions for a sixth time after defeating India.


6. Who among the following has achieved the highest number of centuries in the ICC Cricket World Cup 2023?

A. Rohit Sharma

B. Quinton de Kock

C. Glenn Maxwell     

D. Virat Kohli

Ans: B

The correct answer is 'Quinton de Kock'.

Quinton de Kock (South Africa) has achieved the highest number of centuries in the ICC Cricket World Cup 2023.


7. In the ICC Cricket World Cup Finale 2023, which of the following stadium served as the primary venue?

A. Lord’s Cricket Ground

B. Melbourne Cricket Ground

C. Eden Gardens

D. Narendra Modi Stadium

Ans: D.

The correct answer is 'Narendra Modi Stadium'.

Important information:

Narendra Modi Stadium, located in the Ahemdabad, was primary venue for the ICC Cricket World Cup Finale 2023.


8. Who among the following was named the "Player of the Tournament" in the ICC World Cup 2023?

A. Shubman Gill

B. Virat Kohli

C. Quinton de Kock

D. Glenn Maxwell     

Ans: B

The correct answer is 'Virat Kohli'.

Virat Kohli emerged as the Player of the Tournament in the ICC World Cup 2023, with 765 Runs, 1 Wicket, and 5 Catches.


9. How much amount was won the winner team i.e. Australia in the ICC World Cup 2023?

A. $1 million

B. $4 million

C. $4.5 million

D. $3 million

Ans: B.

The correct answer is '$4 million'.

The winner of the ICC World Cup 2023, Australia received $4 million while runners-up India received $2 million.

While two semifinalists i.e. South Africa and New Zealand received $800,000 each.


10. Who among the following won the title of Player of the Match in the final of ICC World Cup 2023?

A. Virat Kohli

B. Rohit Sharma

C. Travis Head

D. Pat Cummins

Ans: C

The correct answer is 'Travis Head'.

Travis Head won the title of Player of the Match in the final of ICC World Cup 2023, with 137 runs and 1 catch.


11. Which of the following team did India defeat to secure their tenth successive win and advance to the final of the 2023 World Cup?

A. Australia

B. England

C. New Zealand

D. South Africa

Ans: C.

The correct answer is 'New Zealand'.

India defeated New Zealand to secure their tenth successive win and advanced to the final of the 2023 World Cup.


12. What India's target chased by the Australia to win the final of the ICC World Cup 2023?

A. 245

B. 239

C. 240

D. 242

Ans: C

The correct answer is '240'.

In the ICC World Cup final 2023, Australia chased India's target of 240 runs in 43 overs.

In the final, Travis Head delivered a stellar performance, scoring 137 off 120 balls.


13. In which year, the first edition of the ICC Cricket World Cup was held?

A. 1979

B. 1977

C. 1976

D. 1975

Ans: D

The correct answer is '1975'.

The first World Cup was held in June 1975, organized in England.


14. Which of the following cricket team won the first edition of ICC Cricket World Cup, was held in 1975?

A. West Indies

B. England

C. South Africa

D. Australia

Ans: A.

The correct answer is 'West Indies'.

In the first edition of the ICC Cricket World Cup, West Indies won the final after defeating Australia by 17 runs.


15. In which two years, India emerged as the winner of the ICC Cricket World Cup?

A. 1983 & 2003

B. 1983 & 2007

C. 1983 & 2011

D. 1983 & 2015

Ans: C.

The correct answer is '1983 & 2011'.

India secured victory in the years 1983 and 2011 at the ICC Cricket World Cup.