Presidents and Prime Ministers in the news

logo class24
Class24
Best Online Coaching Platform

The President and Prime Minister are really important for any country in the world. These Presidents and PMs always remained in the news, such as during the 2023 G20 Summit, many presidents and PMs of countries visited India to attend the summit. While many Presidents and Prime Ministers have been appointed between January 2023 and September 2023, etc. So, it is a possibility, that the President and Prime Ministers (PMs) in the news could become a favourite topic to ask questions. In this article, we will learn about the President and Prime Ministers (PMs) in the news between Jan – Sep 2023. Let’s Start

Presidents and Prime Ministers in the news:

Name

Country President /Prime Ministers (In News)

Justin Trudeau

PM of Canada

Anthony Albanese

President of Australia

Giorgia Meloni

Prime Minister of Italy

Luiz Inácio Lula da Silva

President of Brazil

Fumio Kishida

PM of Japan

Cyril Ramaphosa

President of South Africa

Alberto Fernández

President of Argentina

Emmanuel Macron

President of France

Pedro Sanchez

President of Spain

Mohammed Irfan Ali

President of Guyana

Chandrikapersad Santokhi

President of Suriname

Abdel Fattah El-Sisi

President of Egypt

Chris Hipkins

Prime Minister of New Zealand

Raymond Ndong Sima

Prime minister of Gabon

Dinesh Gunawardena

Prime minister of Sri Lanka

Frank-Walter Steinmeier

President of Germany

Xi Jinping

President of China

Pushpa Kamal Dahal

Prime Minister of Nepal

Anwar ul Haq Kakar

Caretaker Prime Minister of Pakistan

Vladimir Putin

President of Russia

One Liner Questions on Presidents and Prime Ministers in news (Jan - Sep 2023)

1. Justin Trudeau is in the news, a prime minister of which country?

Ans: Canada


2. Name the President of Australia, who attended the G20 summit, held in New Delhi, India.

Ans: Anthony Albanese


3. Giorgia Meloni is the Prime Minister of _______________.

Ans: Italy


4. Name the president of the country, which will host the 2024 G20 summit.

Ans: Luiz Inácio Lula da Silva


5. Fumio Kishida, who is planning to reshuffle its cabinet, is the prime minister of which country?

Ans: Japan


6. Cyril Ramaphosa is the president of which country?

Ans: South Africa


7. Alberto Fernández, who joined the Global Biofuels Alliance, during the G20 summit, is a President of ____________.

Ans: Argentina


8. Recep Tayyip Erdo─čan is the president of which country?

Ans: President of Turkey


9. Who is the president of the European Commission, which is a group of 27 member states?

Ans: Ursula von der Leyen


10. Rishi Sunak is serving as the prime minister of ___________.

Ans: United Kingdom


11. Which of the following is the incorrect match?

A. President of Bangladesh: Sheikh Hasina

B. Prime Minister of Mauritius: Pravind Jugnauth

C. President of Asian Development Bank: Masatsugu Asakawa

D. President of World Bank: Ajay Banga

Ans: President of Bangladesh: Sheikh Hasina (She is the Prime Minister of Bangladesh)


12. Emmanuel Macron is the president of which country?

Ans: France


13. Pedro Sanchez, who has been recently appointed as a President of _____________.

Ans: Spain


14. Mohammed Irfan Ali, who attended the 17th Pravasi Bharatiya Divas, is a president of ________.

Ans: Guyana


15. Name the president of Suriname, who was a special guest of honour of the 17th Pravasi Bharatiya Divas.

Ans: Chandrikapersad Santokhi


16. Abdel Fattah El-Sisi, who attended the 74th Republic Day Parade 2023, is the president of which country?

Ans: President of Egypt


17. Name the person, who has been appointed as the new prime minister of New Zealand in 2023.

Ans: Chris Hipkins


18. Raymond Ndong Sima has been appointed as the prime minister of which country?

Ans: Gabon


19. Who is the new prime minister of Sri Lanka?

Ans: Dinesh Gunawardena


20. Who is the new president of Germany?

Ans: Frank-Walter Steinmeier


21. Name the Chinese president, who has not attended the 2023 G20 summit.

Ans: Xi Jinping


22. Pushpa Kamal Dahal, who visited India, is the Prime Minister of which country?

Ans: Nepal


23. Anwar ul Haq Kakar has been recently appointed as a caretaker Prime Minister of ____________.

Ans: Pakistan


24. Vladimir Putin, who attended the 15th BRICS Summit virtually, is the president of which country?

Ans: Russia


25. During the 15th BRICS Summit, six countries i.e. Argentina, Ethiopia, Iran, Saudi Arabia, Egypt, and the United Arab Emirates, were invited to join BRICS. In this context, which of the following is the correct combination, related to President and Country?

A. Abiy Ahmed: Prime Minister of Ethiopia

B. Alberto Fernández: President of Argentina

C. H.E. Dr Seyyed Ebrahim Raisi: President of Iran

D. All of the above

Ans: All of the above


26. H.E. Azali Assoumani, who met the prime minister of India Narendra Modi, during the sideline of the 2023 G20 summit, is the president of which country?

Ans: Comros


27.  Olaf Scholz is a chancellor of which country?

Ans: Germany


28. James Marape, who welcomed the Prime Minister of India, Narendra Modi, during his visit, is a prime minister of which country?

Ans: Papua New Guinea


29. Volodymyr Zelenskyy is the president of which country?

Ans: Ukraine


30. PM Modi met with his counterpart, during the Visit to Greece. In this context, who is the PM of Greece?

Ans: Kyriakos Mitsotakis


31. In September 2023, PM Modi extended an invitation to Joe Biden to be the chief guest at India’s Republic Day 2024. Joe Biden is the president of which country?

Ans: The USA


32. An Indian-origin economist, Tharman Shanmugaratnam wins the presidential election of which country?

Ans: Singapore


34. Who has won the second term as the President of Zimbabwe?

Ans: Emmerson Mnangagwa


35. Who has been sworn in as the eleventh president of Latvia?

Ans: Edgars Rinkevics


36. Who has been appointed as the 78th UNGA President?

Ans: Dennis Francis (Trinidad and Tobago)


37. Bola Tinubu has been sworn in as the president of which country?

Ans: Nigeria


38. Who has been appointed as the 22nd President of Bangladesh?

Ans: Shahabuddin Chuppu


39. Who is the president of Cuba?

Ans: Miguel Díaz-Canel


40. Vo Van Thuong has been elected as the president of which country?

Ans: Vietnam


41. Nikos Christodoulides has been elected as the president of which country?

Ans: Cyprus